_

Onbelangrijke Risico’s

Onbelangrijke Zaken kunnen, soms zonder dat je het wilt belangrijke zaken worden. Ze kunnen bijwerkingen hebben waar je misschien niet op gerekend hebt. Dat heeft te maken met de werking van het menselijk brein.
Creativiteit en flow
Wie breekt met de focus op belangrijke zaken, loopt de kans om creatieve invallen te krijgen. Dat komt doordat je je open stelt en je zintuigen traint om oog te hebben voor het onverwachte.
En als je eenmaal in de greep bent van alle onverwachte verrassingen die je dagelijks tegen kunt komen, is het eind snel zoek. Voordat je het weet zit je ervaar je flow
Flow is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden. Je verliest tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij. Je moet er toch niet aan denken?

Inzicht in processen en patronen
In de wereld van de Onbelangrijke Zaken gaat het niet om doelgerichte, meetbare resultaten, prestaties of competenties.
Er is geen rechte weg naar een doel, geen juiste procedure en geen goed of fout.
Op zoek naar Onbelangrijke Zaken geniet je van het proces. En al doende ervaar je bijvoorbeeld dat  risico’s en frustraties erbij horen en dat ‘fouten’ kunnen leiden tot onverwachte vondsten. Bovendien merk je dat er patronen zijn die je kunt doorbreken en als je dat doet herken je weer nieuwe patronen.

Toevallige bruikbare vondsten
Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. Dat kan je overkomen als je op zoek bent naar Onbelangrijke Zaken.
Stel je voor dat je met een probleem worstelt. Onbewust houdt het je bezig terwijl je bewust bezig bent met Onbelangrijke Zaken. Je stelt je open, focust op iets Onbelangrijks en plotseling heb je een oplossingsrichting voor je belangrijke probleem.
Dikke pech.

Bestrijding van verveling
Stel je voor dat je staat te wachten bij een bushalte. De bus heeft vertraging, je ergert je, je verveelt je en dan wordt je aandacht getrokken door de stoep: waardoor is die ene tegel gebarsten?
Wat is dat voor een rode stip? Verf? Hoe komt ie daar? Zou die krijtstreep bij een speurtocht horen?Waarom zijn de tegels aan de overkant eigenlijk anders? Met een beetje geluk laat je de bus gaan als hij eindelijk komt.
Hoe belangrijk was dat ritje eigenlijk?

Een groter verhaal
Het verhaal is er al. Als je ooit een Onbelangrijke Zaak opmerkt kun je er niet meer omheen.
Nu je eenmaal hebt kennisgemaakt met de wereld van Onbelangrijke Zaken moet je de link wel leggen met dit verhaal. En aan al die andere Onbelangrijke Zaken die je ooit eerder hebt gezien. En aan wie weet wat je nog gaat tegenkomen aan Onbelangrijke Zaken. En de verhalen erachter…

Keep on dreaming!

Share